24 oct 2007

Espoli Fiscal, el gran mal del país



Avui no penso fer valoracions de cap tipus, em sembla que en aquest tema els números canten per si sols:

Vull publicar les dades Dèficit fiscal del Principat de Catalunya de l’any 2005 (és a dir la diferència entre els impostos pagats pels ciutadans de Catalunya i les inversions i serveis rebuts de les administracions estatals).

L’espoli fiscal del principat l’any 2005 és de 19177 milions d’euros, és a dir que Espanya per la seva “cara bonita” s’embutxaca 52 milions d’euros pertanyents als catalans, per dia!!!!

Per comprendre la magnitud que assoleix la xifra només cal comparar-la amb el pressupost anual de la Generalitat de Catalunya, situat entorn dels 32218 milions d’euros. Doncs bé, en el cas d’una Catalunya independent, la Generalitat gairebé doblaria el pressupost que se situaria en una inversió diària de 140 milions d’euros, enfront del 88 diaris actuals.

I en el còmput d’espoli persona, Espanya es queda 2740 € l’any de cada ciutadà del Principat (7 milions).

Per exemple, la línia de tren d’alta velocitat Lleida- Barcelona – L’Empordà costaria uns 3500 milions d’euros. Xifra equivalent a 2’2 mesos d’espoliació. O també per exemple la ampliació de l’aeroport del Prat (construcció de la tercera pista, nova terminal i nous accessos) s’enfila fins els 1800 milions d’euros, l’equivalent a un sol mes d’espoliació.

Cal destacar que el PIB dels Països Catalans, sols és superat a Europa per 3 estats: els Països Baixos, Suècia i Dinamarca.

Amb els nostres diners, Espanya ens margina, amb l’objectiu d’independitzar-se econòmicament de la nostra nació. Discriminant Catalunya a nivell d’infraestructures (Barajas, l’ave Madrid – Sevilla, inversions desproporcionades en el transport públic madrileny, grans carreteres a Extremadura quan a Catalunya tot són peatges). Espanya construeix en el seu estat, amb els diners del nostre.

I mentrestant a Euskadi no els prenen ni un sol cèntim.

Estudi, extret de la web de Catalunya acció, argumentar per economistes com Xavier Roig o Sala Martin, i basat en les fonts de la cambra de comerç de Barcelona.


L’estat Espanyol mai publica les balances fiscals, per alguna cosa serà, no?

2 comentarios:

rinki dijo...

res felicitats per el bloc i pels teus escrits encara que alguns tinguin aquest llenguatge tan elevat que nomès intel·lectuals com vostè pot entendre.

Crec que les balances fiscals són publicades al debat sobre la nació cada any no?

Quim Espelt dijo...

No amic Rinki!
Les balançes fiscals s'haurien de publicar en un estat democràtic (serà que aquest potser no ho és gaire no?) !
Imagina't el cacau que s'armaria si Madrid admetés que ens roba...